Medische Encyclopedie – Wilhelmina Apotheek – Assen

Wilhelmina Apotheek

Europaweg-Zuid 1 9401RK Assen Tel:0592-302324 Fax:0592-325362

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Vertraagde puberteit

Inhoud

Vertraagde puberteit

Wat is vertraagde puberteit?

De puberteit is een normale ontwikkeling van kind naar volwassene. Dit duurt een aantal jaren.

De hypofyse, dit is een kleine klier binnen in de hersenen, geeft hormonen af. Deze hormonen brengen de productie van geslachtshormonen op gang in de zaadballen (bij jongens) en in de eierstokken (bij meisjes). Deze geslachtshormonen geven lichamelijke veranderingen.

De leeftijd waarop de puberteit begint en de duur ervan varieert sterk. In het algemeen begint de puberteit tussen de 10 en 15 jaar, bij meisjes ongeveer een jaar eerder dan bij jongens. Een te late puberteit betekent dat de puberteit later begint dan normaal, dus later dan 15 jaar.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

In de meeste gevallen hoeft u er niets aan te doen. Vaak begint de puberteit alsnog.

Een chronische ziekte kan soms de verlate puberteit en eventuele groeiachterstand veroorzaken.

Indien er nog geen lichamelijke veranderingen bij de leeftijd van 15 jaar zijn opgetreden, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiƫnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Testosteron
Meestal schrijven artsen bij jongens testosteron voor. Het stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei en lage stem. Artsen schrijven testosteron bij jongens meestal voor in de vorm van injecties of een huidgel.

HCG
Humaan choriongonadotrofine (HCG) wordt bij een vertraagde puberteit bij jongens gebruikt. Het heeft hetzelfde effect als sommige hormonen van de hypofyse. Het stimuleert op die manier de ontwikkeling van mannelijke kenmerken.

Gonadoreline
Gonadoreline is een hypothalamushormoon. Bij jongens stimuleert het de zaadballen om testosteron aan te maken, waardoor mannelijke kenmerken ontstaan.

Estradiol en ethinylestradiol
Estradiol en ethinylestradiol worden bij een vertraagde puberteit bij meisjes gebruikt. Het zorgt ervoor dat de puberteit op gang komt en het zorgt voor vrouwelijke vormen. Ook brengt het samen met progestageenhormoon de menstruatie op gang. Estradiol en ethinylestradiol worden vaak gecombineerd met een vrouwelijk progesteronhormoon, bijvoorbeeld medroxyprogesteron.

Corifollitropine-alfa
Corifollitropine-alfa wordt bij een vertraagde puberteit bij jongens gebruikt. Het heeft hetzelfde effect als sommige hormonen van de hypofyse. Het stimuleert op die manier de ontwikkeling van mannelijke kenmerken. Ook zorgt het voor de aanmaak van zaadcellen.

Terug naar overzicht