Medische Encyclopedie – Wilhelmina Apotheek – Assen

Wilhelmina Apotheek

Europaweg-Zuid 1 9401RK Assen Tel:0592-302324 Fax:0592-325362

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Voedselallergie bij kinderen

Inhoud

Voedselallergie bij kinderen

Wat is voedselallergie bij kinderen?

Bij overgevoeligheid geeft bepaald voedsel klachten. Bijvoorbeeld: koemelk, ei, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe.

Klachten zijn bijvoorbeeld vlekjes, diarree of hoesten.

Eet uw kind het voedsel niet meer, dan verdwijnen de klachten.
Als uw kind het dan weer gaat eten, komen de klachten terug.

Klachten na het eten van bepaald voedsel kunnen komen door:

Allergie

Dat is een overdreven reactie van de afweer. Bijvoorbeeld na het eten van koemelk, ei, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe.

Van de 100 mensen hebben er 4 een voedsel-allergie.
Zijn er veel mensen in uw familie met allergieën, zoals hooikoorts, eczeem en astma? Dan is de kans om een voedsel-allergie te hebben wat groter.

Gevoelig voor fruit en noten bij hooikoorts

Als uw kind een allergie heeft, zoals hooikoorts, kan het ook gevoelig worden voor sommige vruchten en noten:

 • steenvruchten: pruimen, kersen, perziken, abrikozen
 • pitvruchten: appels, peren
 • noten: hazelnoten, walnoten

Uw kind eet bijvoorbeeld een perzik. Daarna krijgt het een branderig gevoel rond uw mond. De lippen van uw kind kunnen ook dik worden.
Het lichaam van uw kind is dan gevoelig voor de eiwitten die in dat fruit of die noten zitten. Die eiwitten lijken namelijk op de eiwitten waar uw kind allergisch voor is. Zoals stuifmeel van een boom of plant bij hooikoorts.

Klachten door gluten

Gluten zitten in granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut) en graanproducten, zoals brood of pasta. Kinderen hebben last van buikpijn en diarree of groeien niet goed.

Te weinig van een eiwit in de darm

De klachten kunnen komen doordat er in de darm van uw kind te weinig van een eiwit is.
Er is bijvoorbeeld te weinig eiwit om melk te verteren (lactase). Als een kind veel melk drinkt, krijgt het buikpijn, diarree en laat het veel winden. Dit is overgevoelig zijn voor melk. Een beetje melk of ‘bewerkte’ melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) geeft meestal geen klachten.

  Kan ik er zelf iets tegen doen?

  Wat kan de apotheker voor mij doen?

  Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

  De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

  Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

  Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

  Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

  De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

  Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

  Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

  Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

  Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

  In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

  Welke medicijnen worden gebruikt bij

  Antihistaminica
  Anti-allergie medicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Ze kunnen de voedselovergevoeligheid niet genezen, maar kunnen wel helpen om klachten tijdelijk te verminderen. Bij acute voedselallergie wordt het antihistaminicum cetirizine soms gebruikt.

  Terug naar overzicht